Tuesday, November 3, 2009

ziakmite khawvel : Ruatfela Nu

'Chu mi kha mi chu a ni e' tia han 'introduce' vak pawh a ngai awm lo e. Human Rights activist a ni a, hursualna leh a kaihhnawih thilte vanga harsatna tawkte puiin tha leh zung tam tak a seng thin. Naupangte dikna leh chanvo humna lamah ngawrh lehzualin a inhmang mek. Chu'ng thil zawng zawngah chuan 'pen' hi a hmanraw pawimawh a ni. Chanchinbu hrang hrangah a 'Gospel' chu a tlangaupui a, lehkhabu pawh a ziak ta nual. Tunah hian lehkhabu pathum - "sex Education A AW B" te, "Sex Education (Tleirawlte tan)" tih leh "Sex Education (Fate kaihhruai nan)" tihte chu a peih leh ta. Amah chu Vanramchhuangi, Ruatfela Nu tia hriat lar a ni. A titi chu hei le...

I lehkhabu pathumte hi eng vanga ziak nge i nih?
Hursualna, pawngsual leh pawngsual tumna laka naupangte him nan leh, nupui pasal neih hmaa sex hman that lohxzia tleirawlte'n an hriat a, sex hi a hun leh hmun dik taka hman hi thil bawlhhlawh ni lova Pathian chatuan remruat a nihna hi naupang leh thalaite thinlunga tuha nu leh pate'n fate hnena zirtir pek hi tihmakmawh a nihzia an hriat theihna atana ziak ka ni.

Eng tia rei nge i ziah?
Lehkhabu ka ziah tawh zawng zawng hi 'social issue' lam hawi vek a ni a. Dan awmsa ka behchhan a, khawtlang, ram leh hnamin a hmachhawn dan ka zirchian leh fe hnua ziak thin ka ni a. Note bu-a chhinchhiaha remkhawm thin ka nih vangin a ziah nan tak chuan hun ka hmang rei ngai lo, tuna mi hi bu thum a ni a, thla li vel ka ziak. Chu pawh hna dang thulh chuang lovin.

Sex chungchang hetia han ziah hi a nawm chiah lohna lai te a awm em?
Awm e, hetiang dawngsawng tur hian society hi a la inpeih chiahin ka hre lo a. Chutih rualin thilchikmite zingah chuan tul tihna a lian tawh hle thung.
Ram leh hnam tana thil dik leh tha nia ka hriat chu auchhuahpui hrehawm deuh mah se, miin an pawm emaw pawm lo emaw, ka mawhphurhnaa ka lak avangin nuam ti lo chung leh hlau leh khur chung pawha tlangaupui hi ka 'mission' ka hlenna a ni a. Thil dik leh tha zawng zawng hi a nuam vek lo a, thil dik leh tha auchhuahpui vanga tawrhna hi awm a ni ve bawk.

A nih leh sex education lamah hian hma kan sawn em? Uar zawka kalpui zel chi a ni em?
Hma kan sawn hret hret chuan ka hria. Sex Education zir tulzia hi chanchinbumite leh mithiam te'n an auchhuahpui nasa a, virgin ngata nupui pasal neih inzirtir hi sex education a ni a. Nula tlangval zingah inelna te pawh a awm tan hial a. Kohhran hrang hrangte hian sande sikul zirlaibu-ah te telh se, pulpit sermon-ah uar zawkin han aupui se kan sawtpui khawpin ka ring.

Sex Education lama lehkhabu i lo ziah tawhte hi i ziah chhanah a hlawhtlingin i hria em?
‘Hremhmun a tlanchhia ang a, van khian min pawmpui thung ang’ tiin, hursualna dotu ka ni a. A hlawhtlin leh hlawhtlin loh hi ka engto tur a ni lo a, hlawhtlinna pe theitu thu thu a ni. Nawhchizawrh chungchang bu hnih ka ziak tawh a. "Mizo khawtlang nun leh sex" tih ka ziak tawh bawk a, kei chu hmanraw tlawm tak ang chauh ka ni a. Chi ka tuh a, a to tirtu leh rah chhuahtir theitu kutah ka dah hmiah.

A nih leh miin an chhiar duh em?
Thil tak tak ziahna lehkhabu hi kan chhiar peih vak lo. Ramhuai hur, in hrang tih leh fiamthubu te hi kan chhiar peih zawng a ni a, ka lehkhabu ziak hi a mamawhtu lo lam hian an chhiar nasa zawkin ka hria.

Hetiang han ziah hi sawisel emaw, pawm chiah lo emaw an awm em?
Sawisel leh pawmchhiah lohna hi ka beisei thin a, "Nawhchi aiah chanchintha" tihah khan society hi ka dem hle a, khawtlanga tlawmngai pawl thenkhat chuan an helh hle ka ring a, helh tur pawhin an chhiarin an chik lo a nih ka ring. Tin, "Mizo khawtlang nun leh sex" tihah khan pi pu atang renga sex hmang khawlo hnam kan nihzia ka uar hle a. Chanchin ziaktu thenkhat chuan min rawn hnial ka ring deuh a, engmah a awm lo. Zu chungchang ka ziah hunah chuan an sawisel nasa viau ang.

Mipat hmeichhiatna hman khawlohna hi tunlai hian a hluar em?
A hluar lutuk! Kan thian pakhat chuan Mizo sex vedio tlangthang leh tlangthang lo a khawl a. 100 zet a khawl tawh a. Heta tang hian sex hman khawloh hi a hluar hle tih a hriat theih awm e.
Nawhchizuar trade hrang hrang kan ngah dan atang te leh fahrah enkawlna hmuna nu leh pa nei, enkawltu tur nei si lo naupang an tam dan atang hian a hriat bawk a. Tunlai te hian zan reiah ka vakchhuak thin a, nu leh pa bula la pangchang rual awm lek lek, hmeichhia leh mipa tleirawl inkawp leh zawng mek ni awm tak hmuh tur an tam a. Chu'ngte chuan sex hman bak tih tur an nei lo. HIV/AIDS leh sex hman thlahdah vanga natna inkaichhawn theih hrang hrangah hian kan rinphak bakin kan khawtlang nun hi a chhe ngei ang. Helam khawih NGO te hi hlauin an khur a ni.

Tunah a 'A AW B' i ziak a, a bul atanga inzirtir a tul tihna em ni? A 'A AW B' i tih tak chu eng nge?
Naupangte hian kan hrilh loh pawhin sex leh sex kaihnawih thil hi an hre tho a. Nu leh pain sex an hmang thin tih an hria a, inkhualtelemnaah an practice ve a, chuvangin an hriatawm tawk hrilh hriat mai hi a ttul a ni.
Tin, naupang kum 4 mi lek lekte pawhin sex lam hawia khuaikhem an tawk fo a, chutiang laka inven dan mawl te te-a buatsaih chu lungphum nghet leh tlo a ni. Tin, sex hi thil bawlhhlawh leh tuitang lo anga hre lova, Pathianin nupa kar chauh hman tura a ruat a ni tih hi naupan tet atanga an hriat hi a tul a, naupan lai atanga hriatna dika thil hriat hi a nghetin a tlo bik a. Hriatna dik lo 'wrong information' dawn pawh chhiat hlauhna a ni a. Mawl te-a sex chungchang hrilh hi a 'A AW B 'lai tak chu a ni.

Mizo naupangte hi hursualna lakah ven an ngai tak zet em?
Ngai teh reng mai. Pawngsual leh khuaikhem piah lamah pawh nu leh pate sex hmanglai hmuh leh hriat vanga unaua lo ti ve mai te pawh ka hre nual a, tin, mipa puitlingin hmeichhe tleirawl hnena sex hman chu pawi lo, exercise chi khat, mihring hriselna atana tha zawk anga sawia vehthlem leh hmin duhte pawh ka hre thin a, a pawimawh ber chu pawngsual leh pawngsual tumna laka inven nan leh a lo thlen palh thulha hmachhawn dan an hriat hi a pawimawh em em a, pawngsual chauh ni lovah pawh venhim an tul a, venhimna hmanraw tha ber nia ka hriat chu 'sex eduaction' hi a ni.

Naupangte venghim tur chuan eng nge pawimawh hmasa?
Zirtirna (awareness) a pawimawh ber a, a sawt hle bawk. A dawtah chuan retheihna atanga chhanchhuah, a dawt lehah chhungkaw kehchhiatna tih tlem,
Retheihna khura naupangte hian tuarna hrang hrang, hursualna hmanga an chunga hleilenna nen lam an tuar nasa bik a. An nun a him lo. Nu leh pa kar lo fate hian uapna leh enkawlna an dawng tlem a, nupa inthenna leh sawn a tlem theihna turin Kohhran te'n beihpuithlak chiam se a tangkai ka ring.

A nih leh i hriat chinah hursualna tuartute hian eng tianga nasain nge an tawrh?
Naupan laia pawngsual tuartute tawrh dan lam chu mithiam sawi tur niin ka hria a. HR&LN-in Social Welfare Department, Govt of Mizoram bultuma 'Child Sexual Abuse: A Qualitative Study' kan neiha kan researcher-in a hmuhchhuah dan chuan an tuar tho nain hlauhthawn ang em chuan an tuar lo. Chutih rualin pawngsual vang ni kher lovin, hursualna vang hian mihring nun hian damchhung atan a chhiat hlen phah hlauh thei tih erawh kan hmu chiang hle a. Ruihhloin thalai nun a tihchhiat ang tho hi niin ka hria.
Tin, tuna puitling tawh, pasal neia then leh, nun kehchhia, khakna leh thinurnaa khat, huatna pai tlat leh sim tumna reng reng nei lo, hmeichhe 5 ka thlurbing a. He'ng mite hi an thisen zawmpui, an pate-a, an pute-a te, an laizawn te palsalin sex hmanga an lo tihchhiat tawhte an ni a. Damchhungin an tuar a ni. Pathum phei chu officer lian pui pui an ni mawle! An tu leh fate nunkhua an tichhiat manah zangnadawmna te ka phutsak thin.

A nih leh thachhuak leh ta an awm em?
Pawngsual tuar naupang, tha taka enkawl zuina dawngte chu khawsak pangngaia khawsain an thachhuak leh tih kan hria a. Nawhchizawrhna sala tangte erawhin an sim mawh khawp mai, nupui atana iai lo taka pawm duhtu an hmuh chuan an sim thei a. Chuti a nih loh chuan an pension hun (an hna an thawh theih/peih lo hun) nghah a ni leh mai a.
Mizorama nawhchizuarte phei chu ruihhlo emaw, zu emaw nena kawp hi a tam zawk an ni a, eizawnna bakah ruihna an duh vanga inzuar an nih vangin sim tur an ngah bik a, a buaithlak! |hachhuak leh tur chuan society-in a pawm thiam a, mipa te'n nupui atan an pawm duh a pawimawh khawp mai.

Naupangin hursualna an tuar thin i ti a, mirethei nge an nih mihausa?
Tuartu zinga 85% te hi mirethei an ni.

Sex Education lamah sorkarin a tih tur a ti em?
Ti teh suh ei! Sorkar hian a tih tur a nih pawh a hre lo e! Development hi ngai pawimawh angin an lang a, mihring rilru hi siamthata hmasawn tir hmasak a ngai tih hi an hre lo reng reng. Welfare scheme lam an man pha lo. Zirna lama thuneitute pawh hian- United Nation Organization (UNO), Department of Education-in Social Sciences and Humanities leh National Council of Education Research and Training (NCERT) hnuaia National Population Education Project (NPEP) bei tham te te hi tawk an ti ni maiin a lang a, society kalphung mila kan mamawhna vang hian Mizoram Edition te siam ve hi a tul tak zet a ni. Meghalaya te chuan anmahni state edition an nei a, nunphung hi keini ai chuan an hre bik a nih mek hi.

I lehkhabu thar pathum hi research bu tiin a sawi theih em? Nangma tawn ngeite an ni hlawm em?
Academic research chu a ni lo a, zirbingna chu ka nei nasa alawm. Entir nan- inkhualtelemna hmuna nupa lem chan chungchang hre turin puitling 18 leh naupang 15, thingtlang leh khawpuia mi ka zirbing ngat ngat a. Tin, HR&LN hian agency hrang hrang sponsored- topic dang dang research kan nei thin a. Chu'ng chu ka chhawr hle bawk a.
Chopo thu ni lo se, englai pawhin naupang pawngsual tawk nu leh pa leh mi dangte hian min pun reng a, chu'ng chu 'case' ka ti mai a, ka case buaipui atang hian thil tam tak ka zirchiang nghal zel bawk a. Police case leh court thubuai ka ngaihven zui reng bawk a. Ni tin chanchinbu leh weekly report hi ka hmaih lo bawk a. Mizo history pawh ka theih tawkin ka chhui bawk.

A hmunah kalin i buaipui thin a, mi hmai sen han tawn chang te pawh i nei lo maw?
Hmai sen ka tawng ngai lo hi mak ka ti a, ka huphurh ngawih ngawih pawh hian tha takin min lo dawngsawng zel a. Hei hi a chhan ni bera ka hriat chu mite ka va hmachhawn hian mi berh ber pawh ni se mihring an nihna zah tak chung leh an harsatna tawh hriathiampuina hi ka nei nasa a, tin, thil hriat duh satliah ni lo, he harsatna chinfel duhna tak tak nei ni ngeia min hriat vang hian thlawpna hi ka hmu tha em em reng a, research kan nei a nih chuan authority te hnenah phalna kan la vek zel a, kan researcher te chuan institution eng emawah chuan dodalna an tawk leh zauh a, kan thil zir erawh min ti buai chuang lem lo.
Khawiah mah researcher-te hian lawm an hlawh ngai lo a, mi nun thuruk kherchhuah tuma bei beitute chu ninawm an ni a, chuvangin mi hmai sa tawn hi ka inhuam sa fo a, keimah tak hi chu min hlau nge min zah nge ka tawng lo phian hi mak ka ti khawp mai.

Sex Education lama i beihna hian dodalna tawk ta se i hnual phah ang em?
Hnual a hnekin ka tang sawt zawk ang

Lehkhabui i ziak ta nual a, sum leh paiah i hlawkpui em?
Pui ve nual e, "Naupang Dikna Chanvo" kha vawi-4 chhuat a ni a, 2008-ah bu thum ka chhuah a, chhut nawn vek a ni. Sap ram ang chu ni se ka hausak pui lawih ka ring.

Engnge i hlauh ber?
Hlauh neih ka hlau ber.

Related Posts :



1 comment:

  1. Ruatfela nu ziak,sex in zirtirna lam hi tha ka ti thei khawp mai.Nupui pasal neih hmaa sex hman hi Pathian dam bawhchhiatna a ni tih hi nasa zawka kan in zirtir a ngai a ni.Mahni taksa pawh him taka enkawl thei lo chuan engtin nge Kristian chhungkua a din theih teh lul ang le...

    ReplyDelete